fbpx

De Bekeerlinge: een opera van Wim Henderickx

"Bidden. Maar tot wie." In zijn erudiete en beklijvende roman 'De Bekeerlinge' vangt Stefan Hertmans met deze kernachtige woorden het innerlijke conflict van zijn titulaire heldin. De Belgische componist Wim Henderickx en librettist Krystian Lada lieten zich inspireren door deze universele thema's en creëerden een rijk doorvoelde opera over identiteit, onmogelijke liefde, geloof en menselijke kracht.

Vigdis Adelaïs, een sterke vrouw, wordt ten tijde van de Eerste Kruistocht eind 11e eeuw verscheurd door haar christelijke opvoeding en het joodse geloof waartoe ze zich voor haar geliefde bekeert. 'De Bekeerlinge' vertelt het verhaal van een jonge moeder die in tijden van religieus geweld het slachtoffer wordt van een pogrom en tragisch omkomt in haar zoektocht naar haar ontvoerde kinderen.

Op 10 mei 2022 ging in Opera Antwerpen 'De Bekeerlinge' in wereldpremière. Nu blijkt dat het de meest succesvolle hedendaagse operaproductie was in de geschiedenis van Opera Ballet Vlaanderen.

Koen Kessels dirigeert het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen, sopraan Lore Binon zingt de titelrol en zes zangers uit verschillende vocale tradities vertolken de talrijke andere personages. Naast leden van het Koor van het Ballet van de Opera Vlaanderen en het Kinderkoor maakt ook een Antwerps gemeenschapskoor deel uit van de bezetting. Regisseur en beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck, die ook verantwoordelijk is voor de scenografie en het kostuumontwerp, creëert een poëtische visuele wereld waarin de zoektocht van Vigdis centraal staat in een vervlogen wereld die verbazingwekkend veel gelijkenissen vertoont met de onze.

Trailer
Regisseur: Steven Maes
Speelduur: 156 min
Taal: EN
Ondertiteling: EN
Releasedatum: 2023-12-14
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen