fbpx

Bach's Missa in h-moll BWV 232 — Collegium Vocale Gent

Johann Sebastian Bach "componeerde" zijn Mis in b klein in zijn laatste jaren, hoewel het grootste deel al veel ouder was. Bach heeft het stuk nooit in zijn geheel gezien, het is zelfs twijfelachtig of het wel voor een dienst bedoeld was. Het stuk was simpelweg te lang voor het lutherse Leipzig of het katholieke hof van Dresden. Maar de vraag waarom het gecomponeerd werd, is niet belangrijk gezien zijn reputatie als "een van de grootste en meest universele kunstwerken in de muziekgeschiedenis”.

Philippe Herreweghe nam zijn eerste uitvoering van Bachs opus magnum op voor Virgin in 1988, en later voor Harmonia Mundi in 1996. Een derde opname werd in 2012 uitgegeven door zijn eigen label Phi. De huidige video-opname dateert van 23 januari 2022 en werd live gemaakt in het Concertgebouw van Brugge. Het is dus zesendertig jaar geleden dat Herreweghe voor het eerst zijn visie op een werk, dat tot de grootste meesterwerken uit de muziekgeschiedenis moet worden gerekend, aan een publiek aanbood.

Zesendertig jaar onafgebroken onderzoek en studie, trouw begeleid door zijn orkest en koor van Collegium Vocale Gent. Het spreekt voor zich dat de solisten in de loop van de decennia veranderden, met de opmerkelijke uitzondering van Peter Koij, die de evolutie van Herreweghes interpretatie van het prille begin tot vandaag heeft gevolgd. Sopraan Dorothée Mields is een ervaren zangeres die al te horen was op de opname van 2012. De nieuwkomers zijn mezzosopraan Margot Oitzinger, tenor Guy Cutting en countertenor Alex Potter, een specialist niet alleen van Duitse barokmuziek, maar specifiek van de countertenorrol in deze mis.

Philippe Herreweghe, een van de meest diepgaande en erudiete Bach-vertolkers van dit moment, presenteert zijn nieuwe visie op een muziekwerk waarover niemand het laatste woord kan zeggen.

Na de première van de film ga je in gesprek met Sophie Cocquyt, algemeen directeur van Collegium Vocale Gent. Inneke Plasschaert zal het nagesprek begeleiden.

Na de film kan je genieten van een drankje en een hapje in de foyer van Lumière Mechelen. Voor deze speciale vertoning betaal je 19,5 euro waarin de deelname aan de receptie is inbegrepen.

Let op: de ondertitels van deze film zijn in het Engels.

Trailer
Regisseur: Steven Maes
Speelduur: 115 min
Taal: DE
Ondertiteling: EN
Releasedatum: 2023-10-12
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen