fbpx

Draw for Change: Syria - behind the lines

Amany Al-Ali, de eerste vrouwelijke cartoonist in Idlib, Syrië, schetst het leven van haar stad, een bastion van jihadistische groeperingen die sinds 2011 president Assad proberen omver te werpen. Gewapend met haar pen strijdt ze tegen het islamitische gezag en het traditionele patriarchaat . Maar hoe lang zal ze nog de kracht hebben om te blijven vechten, tussen de ruïnes van haar stad?

'Syria - behind the lines' is één van de zes episodes uit de docu-reeks Draw For Change! .

Na de vertoning van “Behind the lines” gaat Kim De Weerdt (directeur Vrouwenraad) in gesprek met Brigitte Herremans en Rand Abou Fakher over de rol van kunst bij trauma en conflict.

Rand , geboren te Syrië, behaalde haar diploma als fluitist aan het Syrisch Conservatorium en in Brussel verbreedde haar praktijk zich van muziek naar audiovisuele kunsten. Vandaag werkt ze als regisseur, theateracteur, producer, (kunst)projectmanager en programmator. Sinds 2015 is rand gevestigd in Brussel, waar ze o.a. deel uitmaakt van Cinemaximiliaan.Haar kortfilm “So We Live” won de prijs voor beste Vlaamse kortfilm in 2020 op het Kortfilmfestival te Leuven.

Brigitte is vorser aan de Universiteit van Gent waar ze onderzoek doet naar de mogelijke invloed van kunst op rechtvaardigheid in Syrië.

Van 2002 tot 2018 werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. In 2016 publiceerde ze samen met Ludo Abicht het boek ‘Israël en Palestina. De kaarten op tafel.’ Van 2017 tot 2018 werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten en Noord-Afrika bij BOZAR. Brigitte studeerde Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws) aan de UGent en Internationale Politiek aan de Université Libre de Bruxelles. Ze studeerde tevens in Jeruzalem en Caïro.

i.s.m. Clin d’Oeil film, Blue Bird Docs & Vrouwenraad

Regisseur: Alisar Hasan & Alaa Amer
Speelduur: 70 min
Taal: EN / AR
Ondertiteling: NL
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen