fbpx

By the Throat - CONTOUR

Deze voorstellingen gaan door tijdens de tiende editie van de Contour Biennale voor Bewegend Beeld. Tickets en info via www.contour10.be.

In By The Throat nemen kunstenaars Effi & Amir ons mee op een verkenningstocht doorheen een onzichtbaar, maar cruciaal grensgebied: de spraak. Ze definieert welke geluiden we voortbrengen en hoe we woorden uitspreken. We dragen dit grensgebied met ons mee in onze mondholte, in onze moedertaal. De grenzen die door ons heen lopen, komen vooral tot uiting wanneer anderen onze spraak gebruiken als identificatiemiddel. Anderen bepalen dan wie we zijn, tot welke groep we behoren, of we mogen binnenkomen of niet. We vormen zo een mobiele controlepost, waar we ook zijn.

Het gebruik van spraakkenmerken als identificatiemiddel om te bepalen tot welke groep iemand behoort, staat bekend als Shibboleth ? naar een bijbelse variant op het Schild & Vriend-verhaal. Shibboleth is een courante praktijk: zowel bewust als onbewust, officieel als officieus, met minimale of ernstige gevolgen.

By The Throat laveert tussen auditieve, anatomische en politieke territoria, en exploreert een reeks uiteenlopende, hedendaagse toepassingen van Shibboleth. Het gebruik wordt zelfs ingezet tijdens taaltesten die deel uitmaken van de huidige asielprocedures in Europa. De film plaatst vraagtekens bij het onderdrukkende gebruik van technologie die een binaire, polariserende logica versterkt.

Let op: reguliere vertoningen: 29.10 / 1-5.11 om 14 uur (toegang met C0N10UR-pass) met Nederlandse ondertitels.

Trailer
Regisseur: Effi & Amir
Speelduur: 78 min
Taal:
Ondertiteling: NL / FR
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen