fbpx

Medusa - CONTOUR

Deze voorstellingen gaan door tijdens de tiende editie van de Contour Biennale voor Bewegend Beeld. Tickets en info via www.contour10.be.

Het witte zand en de diepblauwe zee van het Toscaanse kuststadje Rosignano lokken elke zomer massa’s toeristen. De haast onnatuurlijke kleuren van het strand zijn een gevolg van industriële vervuiling door de Belgische multinational Solvay. Sinds 1913 produceert het bedrijf er natriumcarbonaat. Ondanks herhaaldelijke klachten over de giftige stoffen die de fabriek loost, blijft Solvay beweren dat ze geen enkel risico voor de volksgezondheid of het milieu vormen.

Chloé Malcotti onderzocht het verhaal achter de Spiagge Bianche. In samenwerking met een groep inwoners van Rosignano maakte ze de documentaire Medusa. In verblindend wit toont de film drie met elkaar verbonden verhaallijnen: een groep tieners ensceneert een gesprek waarin gespeculeerd wordt over het leven in de toekomst, een medium roept het verleden op aan de hand van de röntgenfoto van een ex-werknemer van Solvay, en een verliefde vrouw verliest zich in herinneringen. Doorheen de film duikt het idyllisch ogende strand op, en de hypnotiserende beelden en geluiden van de fabriek.

In haar film verkent Malcotti in beeld en klank de impact van de Europese massa-industrie in de 21ste eeuw op de lokale omgeving en het mentale landschap van de leefgemeenschap.

Let op: reguliere vertoningen: 20-24.09 / 27-29.09 om 14 uur (toegang met C0N10UR-pass) met Nederlandse ondertitels. Met de C0N10UR-pass heb je ook toegang tot alle andere reguliere filmvertoningen tijdens de biënnale, tot en met By the Throat van Effi & Amir op 5 november.

Regisseur: Chloé Malcotti
Speelduur: 72 min
Taal: IT
Ondertiteling: NL
Releasedatum: 2021-09-01
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen