fbpx

La force diagonale - CONTOUR

Deze voorstellingen gaan door tijdens de tiende editie van de Contour Biennale voor Bewegend Beeld. Tickets en info via www.contour10.be.

La force diagonale portretteert een aantal mensen die filmmakers Annik Leroy en Julie Morel uitnodigden voor een gesprek dat vertrok vanuit het woord ‘breuklijn’. De portretten getuigen van een breuk in hun bestaan, van hun pogingen daarmee te leven en soms van de mogelijkheid tot transformatie. Een gedwongen of vrijwillige ballingschap, een terugtrekking uit de wereld of de uitbarsting van een traumatische gebeurtenis leiden tot unieke levenstrajecten.

Initieel weeft de film subtiele verbanden tussen de opeenvolgende verhalen en worden de sporen van externe conflicten op de verschillende individuen zichtbaar. Vervolgens wijden de makers een hoofdstuk aan Hannah Arendt. De verwevenheid van leven en denken is voor haar geworteld in haar confrontatie met het nazisme als Joodse vrouw, en in haar gedwongen ballingschap in de V.S.

Van haar vroege analyse van het totalitarisme tot haar reflectie op wat zij ‘de menselijke conditie’ noemt: in haar politieke denken stelt Arendt het menselijke vermogen om te beginnen centraal, de capaciteit om iets nieuws in de wereld te introduceren en dat te delen met anderen. La force diagonale probeert dit aspect van de mens – altijd bedreigd en toch niet klein te krijgen – invoelbaar te maken.

Let op: première op 9.09 om 17 uur met Engelse ondertitels.

Reguliere vertoningen: 10.09 / 13-17.09 om 14 uur (toegang met C0N10UR-pass) met Nederlandse ondertitels. Met de C0N10UR-pass heb je ook toegang tot alle andere reguliere filmvertoningen tijdens de biënnale, tot en met By the Throat van Effi & Amir op 5 november.

Speelduur: 145 min
Taal: EN / NL / FR / DE / BS
Ondertiteling: NL
Releasedatum: 2023-09-01
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen

Speelt vandaag