fbpx

Janssen en Janssens draaien een film (1990)

In 1964 besloot de Belgische regering de nationale filmindustrie te steunen. Cultuur werd geregionaliseerd en een Vlaamse filmcommissie werd in het leven geroepen. 25 jaar later blikken Luc Pien en Robbe De Hert in 'Janssen en Janssens draaien een film' (1990) terug op wat er in de periode 1964-1989 werd gerealiseerd. Met camera en een heleboel vragen gingen ze naar diverse figuren uit de Vlaamse filmwereld: producenten, regisseurs, critici, distributeurs, journalisten en ambtenaren.

Luc Pien en Robbe De Hert schetsen met fragmenten en archiefbeelden niet alleen de evolutie van de inspiratiestof van de filmmakers, maar ook de technische ontwikkelingen, en de politieke en sociale omstandigheden waarbinnen de films tot stand komen. Je krijgt een inkijk in de herinneringen, dromen, verzuchtingen en frustraties van mensen die zich het lot van een eigen filmproductie aantrekken. Het historisch belang van de documentaire zit in het terug tot leven brengen van echte pioniers die zonder veel middelen, toch een unieke filmproductie op de kaart hebben gezet. Roland Verhavert, André Delvaux, Harry Kümel… Wie beseft nog hoe belangrijk ze waren voor de Vlaamse film?

De vertoning wordt ingeleid door producer/regisseur Luc Pien en co-scenarist Rik Stallaerts.

Een kort fragment uit het allerlaatste interview met Robbe, bij hem thuis op 15 december 2019 is een hommage aan een vriend en gewaardeerde leermeester.

De restauratie van 'Janssen en Janssens draaien een film' (1990) werd door producer/regisseur Luc Pien en het Mechelse Option Media voorbereid en afgewerkt in samenwerking met CINEMATEK en bijdragen van LUCA School of Arts & VAF.

Regisseur: Luc Pien, Robbe De Hert
Speelduur: 109 min
Taal:
Ondertiteling:
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen