fbpx

A Farewell to Paris: The Story of Beethoven and His French Piano

In augustus 1803 bestelde Ludwig van Beethoven een piano van Erard Frères in Parijs. De Oostenrijkse hoofdstad was nochtans een bolwerk voor het bouwen van piano’s. Waarom wilde Beethoven dan een Franse piano? En hoe beïnvloedde dat ‘vreemde’ instrument zijn werk als pianist-componist? Om op die vragen te antwoorden, werd aan het Orpheus Instituut te Gent een unieke replica van Beethovens Erard gebouwd.

De film volgt pianist-onderzoeker Tom Beghin, die in het zog van Beethoven een fascinerende wereld van klank en vakmanschap binnenstapt en aan de hand van Beethovens Waldstein sonate de mogelijkheden van een gloednieuw instrument verkent. Met gevoel voor detail – auditief zowel als visueel – toont de film een verrassend Franse kant aan de beroemde Weense componist. Maar enthousiasme keerde zich tot frustratie wanneer Beethoven het instrument naar Weense normen liet ombouwen. Een piano verloor zijn eigenheid en een Parijse droom kwam tot zijn einde.

De première van deze film wordt ingeleid door onderzoeker en pianist Tom Beghin. In zijn boek ‘Beethoven's French piano’ schrijft hij over de Franse piano die Beethoven kreeg van de gebroeders Érard. Het onderzoek naar deze periode in Beethovens leven evolueerde in een heel project, waarover Tom graag meer komt vertellen. Inneke Plasschaert zal het nagesprek begeleiden.

Na de film kan je genieten van een drankje en een hapje in de foyer van Lumière Mechelen. Voor deze speciale vertoning betaal je 19,5 euro waarin de deelname aan de receptie is inbegrepen. Let op: de ondertitels van deze film zijn in het Engels.

Trailer
Regisseur: Steven Maes en Tom Beghin
Speelduur: 52 min
Taal: EN / NL / FR / DE
Ondertiteling: EN
Releasedatum:
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen